Leeni Peltonen, Valvomo Kuinka uneton oppi nukkumaan

Leeni Peltonen Valvomo ALT

 

Leeni Peltonen on kirjoittanut kirjan Valvomo – kuinka uneton oppi nukkumaan. Valvomo on omakohtainen kokemus erittäin ikävästä asiasta elämässä ja vaikuttaa todella moneen asiaan, jos se on jatkuu pitkään tai kroonistuu. Jokainen kärsii unettomuudesta aika ajoin, mutta joskus se jatkuu viikosta ja kuukaudesta toiseen ja pahimmillaan 25 vuotta niin kuin Leenille on käynyt. Silloin se vaikuttaa jo koko elämään. 

 

”Heräsin taas 3.47 ja tiedän, että taistelu on alkamassa.”

 

Valvomo on mielestäni hyvä nimi, sillä yöllä valvoessaan ei halua miettiä unettomuutta, siinä käy ainakin huonosti. Nimittäin ei saa enää nukuttua, jos herää tai jos ei ole nukahtanut ollenkaan. Aivan mahtava asia, että Leeni Peltonen on tämän kirjan kirjoittanut. Niin kuin hän itsekin toteaa, niille jotka nukkuvat hyvin, unettomuus on aivan vieras asia. 

 

FRM-Kouluttaja Päivi Saarijärvi on tutkinut asiaa kymmenen vuotta ja kirjoittanut kirjan Väsymys työelämässä –  riskit ja hallinta. Hänen haastattelussaan Kauppalehdessä sanoma on, että väsymys aiheuttaa huolimattomuutta ja on todellinen riski. FRM-koulutus on väsymyskoulutusta ja hän on ensimmäinen kouluttaja Suomessa. Väsymys ei myöskään poistu nukkumalla vaan vasta lepäämällä.

”Kun riittävästä levosta huolehditaan, sairauspoissaolot vähenevät,
ennenaikaisen eläkkeen riski pienenee, työtapaturmat vähenevät.
Tulokset näkyvät kirjaimellisesti yrityksen tuloslaskelman viimeisellä rivillä.”

Unettomuus on asia, jonka kanssa olen itsekin paininut vaikka kuinka kauan. Oikeastaan en edes muista milloin se on alkanut. Unilääkkeitä tarjottiin ensimmäisen kerran, kun menin laitokselle toisen lapsen synnytyksen lähestyessä. Eräs hoitaja kysyi kuinka olen nukkunut ja huomatessaan, että olen todella väsynyt, pyysi lääkäriä määräämään unilääkkeitä. Niitä käytin vain muutamana yönä, juuri sen verran, että pääsin pahimmasta yliväsymyksestä ja oli mahdollista taas saada unta normaalistikin. Sen jälkeenkin olen niitä käyttänyt vain muutamia kertoja vastaavassa yliväsymystilanteessa enkä siis ole jäänyt niihin koukkuun vaikka siitä niin paljon varoitellaan. Mahdollistahan se tietenkin on, ja siksi lääkkeiden kanssa tulee aina olla varovainen. Omaan unettomuuteeni liittyvät levottomat jalat, ihottumat eli kutina sekä herkkäunisuus, kyse ei siis ole Leenin tapaan pelkästään toiminnallisesta unettomuudesta.

Leeni Peltonen on perustanut myös Facebook ryhmän ja sivuston nukuparemmin.fi. Sieltä löytyy vinkkejä ja vertaistukea. Olen yksi näistä unettomista, joka joutuu jatkuvasti sen asian kanssa taistelemaan, mutta olen onneksi löytänyt siihen jo jonkinlaisen helpotuksen. Taistelu silti jatkuu!

 

Otava 2016

Sivuja 240

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *