Panu Rajala, Lasinkirkas, Hullunrohkea

 

Panu Rajala, Lasinkirkas, Hullunrohkea

 

Panu Rajala on toimittanut kirjan Lasinkirkas, Hullunrohkea. Siinä Aila Meriluoto (s. 1924) kertoo elämästään ja runoistaan. Tämä on Kirjaklubimme yksi valinta. Kirja on perusteellinen elämäkerta Ailan vaiherikkaasta elämästä.

 

Ailan lapsuuteen kuuluu lempeä rehtori-isä, joka antaa rakkautta minkä ehtii. Aila Meriluoto on eloisa lapsi, mutta kääntyy sisäänpäin ankaran äidin takia. Hän hautautuu kirjojen ja erityisesti runojen maailmaan. Runoja hän alkaa kirjoittamaan 7-vuotiaana ja päiväkirjaa vuotta myöhemmin. Hän lähetti ensimmäiset runonsa Nuoren Voiman Liittoon ollessaan 14-vuotias, joka julkaisi niitä lehdessän. Hän sai jo silloin vastauksen: ’Toivomme, että kiinnität vakavaa huomioita lahjoihisi.’

 

Tätä kautta hän tutustuu ensimmäiseen vakavasti otettavan miesystäväänsä Ora Mekriin, johon hullaantuu. Suhde pysyy kuitenkin vain kirjeenvaihtoasteella, sillä hän on naimisissa eikä suunniteltu tapaaminen koskaan toteutunut. Ora Mekri kuolee sodassa. Tämä kuitenkin vaikuttaa erittäin paljon Aila elämään. Hänellä on monenlaisia miessuhteita elämänsä aikana, mutta varsinaista tasapainoista suhdetta ei löydy. Lähteekö se jo tästä vai onko syynä kodin vaikutus?

 

Aila saa ylioppilaslakin vuonna 1943 yleisarvosanana laudatur, vahvimpina aineina ainekirjoitus ja saksa. Hän pääsee Helsingin yliopistoon sodan kolmantena vuonna.

 

Aila Meriluoto on runoissaan kertonut suoraan elämästään. Hänen tärkeimmäksi runokseen nousee ’Lasimaalaus’, joka tulee olemaan hänen ensimmäisen runokokoelmansa nimiruno.  Kiitetyin on kuitenkin ’Kivinen Jumala’, joka syntyy Helsingissä talvellla 1944 koetun  suurpommituksen jälkeen.

Kivinen Jumala

Jumala, taon ja taon ja taon,

pyytäen, herjaten, rukoillen taon!

Avaa porttisi, avaa avaa!

Avaa silmäsi, Liikkumaton!

Nää: tuhat äitiä rakastavaa

huutaen lastensa suojaksi heittyy

sortuissa seinäin ja vaipuissa katon.

Maailma soraan ja kauhuun peittyy.

Kyyneleet sieluihin kaivavat vaon,

syvän ja katkeran, ikuisen vaon…

Murtuvin nyrkein taon!

Ailan ensimmäinen kokoelma viipyy WSOY:n kustantamossa kauan ja se julkaistaan vasta vuonna 1946. Se on kuitenkin huikea arvostelumenestys ja on edelleen sensaatio. Ailan ura kestää yli 60 vuotta, ja hän kirjoittaa sinä aikana runoja, kirjoja ja sekä päiväkirjoistaan kirjoja.

Itseään Aila luonnehtii :

ujo ja tynnyrissä kasvanut, joka voi olla runoilija vain omassa ehdottomassa yksinäisyydessään’.

 

 

WSOY 2010

Panu Rajala

sivuja 407

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *